Crno vino je alkoholno piće napravljeno od fermentiranog grožđa, obično s kožicom koja je ostala tijekom fermentacije, kako bi se izvukli spojevi boje i okusa. Boja može varirati od svijetle do tamne, ovisno o sorti grožđa, sadržaju alkohola i drugim čimbenicima. Neke od popularnih vrsta crnog vina su Cabernet Sauvignon,Pinot Noir, Merlot i Syrah, a od hrvatskih Plavac mali, Dingač... Crveno vino često se povezuje s dobrobitima za zdravlje poput smanjenja rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka, no treba ga konzumirati umjereno, jer pretjerana konzumacija može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje.
Francuzi jednu stvar sigurno čine dobro, piju vino uz svako jelo.
Sorta: 100% Nebbiolo - Italija, Toscana - Serviranje: Preporuča se posluživati uz jela od crvenog mesa u umacima te sa zrelim sirevima. Cijena na 02.05.2025. - 229,00 €
Vinarska tvrtka Gaja jedna je od najpoznatijih u svijetu. Sorta grožđa: Nebbiolo. Odležavanje: 12 mjeseci u barrique bačvama, zatim 12 mjeseci u velikim hrastovim bačvama. Cijena na 02.05.2025. - 116,66 €