Crno vino je alkoholno piće napravljeno od fermentiranog grožđa, obično s kožicom koja je ostala tijekom fermentacije, kako bi se izvukli spojevi boje i okusa. Boja može varirati od svijetle do tamne, ovisno o sorti grožđa, sadržaju alkohola i drugim čimbenicima. Neke od popularnih vrsta crnog vina su Cabernet Sauvignon,Pinot Noir, Merlot i Syrah, a od hrvatskih Plavac mali, Dingač... Crveno vino često se povezuje s dobrobitima za zdravlje poput smanjenja rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka, no treba ga konzumirati umjereno, jer pretjerana konzumacija može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje.
Francuzi jednu stvar sigurno čine dobro, piju vino uz svako jelo.
Testamentov tribidrag dolazi iz Jadrtovca u blizini Šibenika. Bogat je s aromama višnje maraske, tamne čokolade i slatkih začina. Kompleksnog i izraženog voćnog okusa, snažnih tanina i lagano herbalnog karaktera.
Sorta: Refošk 100% Preporučena temperatura posluživa-nja je 14 – 16 °C. Odlično slaže uz sušena mesa, tvrde sireve, ali i uz jela od tjestenine s crvenim umacima. Sljubljuje se izvrsno s mesom s roštilja, biftekom, istarskim pršutom i divljači i ostalim istarskim tradicionalnim delicijama.
Sorta: Cabernet sauvignon 70% i Teran 30% - Vrhunsko crno vino - Hrvatska, Istra - Sljubljuje se uz jaka jela na bazi mesa, a prija i uz pizzu i tjesteninu te razna pečenja i mesa sa žara.